top of page

Alles over cactusleer: de voordelen, productie en toepassingen

Bijgewerkt op: 23 mei

Cactusleer is een duurzaam en dierenleedvrij alternatief voor leer. Het is een heel goed alternatief voor dierlijke leersoorten, zoals bijvoorbeeld koeienleer. Bovendien beschikt het over dezelfde eigenschappen als ‘gewoon’ leer. Het is dan ook niet gek dat cactusleer in opkomst is. De voordelen en toepassingen van cactusleer zijn namelijk eindeloos! In dit artikel vertellen we je alles over cactusleer.make-up tas van cactusleer


De voordelen van cactusleer


1. Voor cactusleer is weinig water nodig

Cactussen hebben niet veel water nodig om te groeien. Ze kunnen zelfs overleven in gebieden waar niets anders kan groeien. Voor de productie van cactusleer is daarom niet veel water nodig. Voor de productie van koeienleer daarentegen is enorm veel water nodig. Niet alleen drinkt de koe grote hoeveelheden water, maar ook tijdens het productieproces van koeienleer wordt veel water gebruikt.


2. Cactusleer bevat geen giftige chemicaliën

Wist je dat koeienleer wordt behandeld met giftige chemicaliën die schadelijk zijn voor het milieu? Hierdoor is koeienleer niet biologisch afbreekbaar en zorgt het uiteindelijk voor een enorme hoeveelheid afval. Bij de productie van cactusleer worden geen giftige chemicaliën gebruikt. Cactusleer is daarom wél grotendeels biologisch afbreekbaar!


3. Cactusleer is vegan en dierenleedvrij

Veel mensen denken dat dierlijk leer een restproduct is van de vleesindustrie. Dit is echter niet altijd het geval. Er worden enorm veel dieren op een dieronvriendelijke manier gefokt en gedood alleen voor hun vacht of huid. Daarnaast worden ze vaak op afschuwelijk wijze gedood, soms zelfs zonder verdoving. Cactusleer is 100% vegan en dierenleedvrij.


4. Cactusleer heeft dezelfde eigenschappen als dierlijk leer

Cactusleer heeft dezelfde eigenschappen als dierlijk leer. De eigenschappen van cactusleer komen heel sterk overeen met die van ‘gewoon’ leer. Je kunt cactusleer dus op dezelfde manier gebruiken.


5. Cactusleer is duurzaam en recyclebaar

Niet alle vegan leersoorten zijn duurzaam. Het wordt namelijk vaak gemaakt van synthetische stoffen zoals microvezel en polyester. Deze synthetische materialen worden gewonnen uit ruwe aardolie en zijn dus net zo slecht als plastic. Cactusleer heeft een hoge weerstand, is voor 90% plantbased, biologisch afbreekbaar en gaat tot tien jaar mee. In tegenstelling tot andere vegan leersoorten is cactusleer wél duurzaam! Bovendien kan het chemisch of mechanisch worden gerecycled.


6. Cactusleer draagt bij aan de vermindering van de CO2 uitstoot

Cactussen hebben een groot vermogen om CO2 op te slaan. Ze halen de CO2 uit de lucht en verminderen op deze manier de opwarming van de aarde. Cactusleer draagt dus bij aan de verlaging van de CO2 uitstoot.


Genoeg redenen dus om te kiezen voor cactusleer! We zetten alle voordelen nog even duidelijk op een rij:


 • Voor de productie van cactusleer is weinig water nodig

 • Het bevat geen giftige chemicaliën

 • Cactusleer is biologisch afbreekbaar

 • Cactusleer is 100% vegan en dierenleedvrij

 • Het heeft dezelfde eigenschappen als dierlijk leer

 • Cactusleer is duurzaam en gaat tot tien jaar mee

 • Cactusleer is recyclebaar

 • Cactusleer draagt bij aan de verlaging van de CO2 uitstoot


Waar komt cactusleer vandaan?

Het cactusleer in onze webshop is afkomstig van Desserto uit Mexico. Hier worden de cactussen speciaal gekweekt op een cactusfarm. Na twee jaar onderzoek heeft dit bedrijf in 2019 cactusleer op de markt gebracht. Cactusleer kreeg al snel veel belangstelling van verschillende industrieën en ontwerpers van over de hele wereld.


Desserto is zelfs in de prijzen gevallen. De oprichters ontvingen de Green Product Award. Deze award wordt elk jaar uitgereikt aan duurzame en innovatieve producten en diensten. In 2020 wonnen ze de Sustainability Award tijdens de Monte Carlo Fashion Week. Interessant weetje is dat Desserto met de productie van cactusleer meer CO2 uit de atmosfeer haalt dan dat het uitstoot.


Hoe wordt cactusleer gemaakt?

Cactusleer wordt gemaakt van de volwassen bladeren van de Nopal cactus. Deze cactussoort groeit overvloedig in Mexico. Er zijn ongeveer drie cactusbladeren nodig om een strekkende meter cactusleer te maken. De volwassen bladeren worden afgesneden en tot pulp vermalen. Daarna groeien de kleinere bladeren in 6-8 maanden weer uit tot volwassen bladeren. Van een cactusplant kan daarom elke 6-8 maanden worden geoogst. Vervolgens wordt de pulp gedroogd en vermengd met niet giftige chemicaliën. Hierdoor ontstaat een stevige organische stof waarvan het cactusleer wordt gemaakt.

Waar kun je cactusleer voor gebruiken?

Cactusleer kan worden gebruikt voor veel toepassingen, zoals kleding, schoenen, accessoires, meubels en autobekleding. Het materiaal is zeer duurzaam en voldoet aan de vereiste specificaties. Het biedt een hoge weerstand tegen schuren, wrijven, scheuren en trekken. Cactusleer is niet alleen erg sterk, maar ook soepel, zacht, flexibel, elastisch en ademend. Het is bovendien eenvoudig te verwerken tot de mooiste producten!plantenzakken van cactusleer


Verzorging van cactusleer

Cactusleer is biologisch en heeft daarom een speciale verzorging nodig. We geven je graag enkele tips. Hier moet je op letten wanneer je gaat werken met cactusleer of wanneer je een product van cactusleer aanschaft:


 • Gebruik alleen lijm op waterbasis, gebruik geen oplosmiddelen.

 • Om het cactusleer schoon en mooi te houden, gebruik je een milde zeepoplossing en verwijder je deze volledig met een met water bevochtigde witte katoenen doek. Alle lichte kleuren moeten vaker worden schoongemaakt.

 • Reinig producten van cactusleer niet met oplosmiddelen zoals alcohol, aceton, verfverdunner, bleekmiddel, oliën, azijn, was, siliconen, fornuis (soda) of reinigingsmiddelen. Deze middelen kunnen permanente schade aan het materiaal veroorzaken.

 • Markeer cactusleer niet met een pen, de inkt kan in het product trekken en een permanente vlek veroorzaken.

 • Maak eventuele vlekken zo snel mogelijk schoon, vooral als de vloeistof een sterke kleur heeft.

 • Vlekken van sauzen moeten onmiddellijk worden schoongemaakt om blijvende vlekken te voorkomen.

 • Voorkom spatten van oliën of vetten. Als dit gebeurt, maak het zo snel mogelijk schoon met vloeibare zeep of shampoo.

 • De producten van cactusleer zijn beschermd om geen kleur over te nemen van andere materialen, maar sommige accessoires met een slechte kleurfixatie kunnen op de materialen overgaan. Als dit gebeurt, veeg de vlek dan onmiddellijk af met zeepoplossing en een katoenen doek. Je kunt ook een oplossing met half water en half ontsmettingsmiddel gebruiken. Bij voorkeur chloorvrij. Daarna afspoelen met water en afdrogen.


Nu je dit artikel hebt gelezen weet je alles over cactusleer! Ben je, net als wij, ook enthousiast geworden? Wil je cactusleer bestellen of ben je op zoek naar duurzame en vegan producten of accessoires? Neem dan eens een kijkje in onze webshop. Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag!


Nog meer vragen?

Neem dan een kijkje op de veelgestelde vragen pagina en hopelijk kan je daar je antwoord vinden.104 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page