top of page

Cactusleer, waarom zou ik?

Waarom zou ik dierlijk-alternatief /veganleer willen hebben?

 • Tegenwoordig is klimaatverandering een van de grootste uitdagingen waarmee de mensheid wordt geconfronteerd, in de toekomst zijn onder meer langdurige droogtes en woestijnvorming de onderwerpen die verschillende landen zullen aangaan, met name Afrika en Azië, waar boeren en kleine producenten met een laag inkomen ernstig worden getroffen. Als mensen in deze barre omstandigheden willen overleven, moeten hun gewassen droogte, hoge temperaturen en arme gronden kunnen verdragen. De belangstelling voor cactussen over de hele wereld is gegroeid met speciale aandacht voor nopal (Opuntia ficus-indica) vanwege zijn unieke eigenschappen, waardoor het bestand is tegen de eerder genoemde beperkende omstandigheden. De nopal kan groeien op land waar andere gewassen niet gedijen. Het kan in veel landen worden gebruikt voor het herstel van aangetast land, het is het enige gewas dat vertrouwen kan zijn waar alle andere hebben gefaald. Deze plant op zich zou een van de wonderen van de natuur moeten zijn. De teelt van nopal is ontstaan in Mexico, dat nog steeds de belangrijkste producent en consument ter wereld is.

 • Zeer duurzaam veganistisch leer gemaakt van cactussen, dat zich vaak onderscheidt door zijn grote zachtheid bij aanraking, terwijl het uitstekende prestaties biedt voor een breed scala aan toepassingen en voldoet aan de strengste kwaliteits- en milieunormen.

 • En gelukkig staat een nieuwe generatie op die bewuster wilt leven en hier ook graag voor uit wilt komen en hiermee gezien wilt worden.

 • Tijdens het productieproces wordt er rekening gehouden met onze ecologische voetafdruk, daarom heeft Desserto® een materiaal gemaakt dat voldoet aan alle milieu- en prestatienormen, waardoor ontwerpers prachtige accessoires kunnen maken met elegante, duurzame materialen, die mode een nieuwe vorm geven en het bereiken van een nieuw niveau van verantwoorde luxe.

 • Daarnaast een paar feitjes over Cactusleer:

 • Cactus heeft een groot vermogen om CO2 vast te leggen. Koolstofputten spelen een belangrijke rol in de koolstofcyclus: zij halen het broeikasgas CO2 uit de lucht en verminderen daarmee de opwarming van de Aarde.

 • Met de 5,7 hectare kan Desserto 8.100 ton CO2 / per jaar absorberen terwijl er op de plantage zelf slechts 15,3 ton CO2 per jaar gegenereerd wordt.

 • Er zijn ongeveer 3 cactussen nodig om een ​​strekkende meter Cactusleer te maken.

 • Ze snijden alleen de volwassen bladeren van de plant zonder de plant zelf te beschadigen, waardoor een herhaalde oogst van dezelfde planten elke 6-8 maanden mogelijk is.

 • Er is slechts 200 liter nodig om een ​​kilo cactussenbiomassa te kweken, dit water wordt door de plant zelf opgenomen uit de vochtigheid in de atmosfeer, vergeleken met 1000 liter (gemiddeld) om dezelfde kilo van andere gewassen te laten groeien.


Voelt het hetzelfde als ‘gewoon’ leer?

 • Cactusleer doet niet af aan “gewoon” leer, het is wel wat minder sterk en dik als echt leer dat van de huiden van dieren is gemaakt maar als je het ziet, voelt en toepast in producten is het verschil bijna niet te zien. Ze hebben bij Desserto er alles aan gedaan om een perfect en duurzaam product op de markt te zetten wat ze elke dag weer aan het verbeteren zijn.

 • Zo houden we de wereld groener, schoner en liever

 • Dankzij de sterke moleculaire binding waarin cactus een belangrijke rol speelt, biedt Cactusleer een hoge slijtvastheid, wrijving, scheuren, treksterkte en een grote duurzaamheid. Dit biologische, duurzame materiaal is een geweldig alternatief voor dierlijk leer en andere synthetische materialen die niet milieuvriendelijk zijn.

 • Hoewel dierlijk leer zeer resistent is, is het doorlatend en kan het zelfs rotten of barsten als het niet snel wordt gedroogd nadat het nat is geworden. Cactusleer heeft concurrerende eigenschappen die zeer goed met vochtigheid en vloeistoffen omgaan, het is volledig aanpasbaar en ademend.


En hoe reageert het op het weer (zon/regen, is het wel warm/winddicht)?

 • Wat belangrijk is, is dat het een alternatief is op “gewoon” leer, niet perse de vervanger van. Want ja “gewoon” leer is heel sterk, warm en winddicht maar het gaat erom dat er alternatieven zijn die niet gemaakt zijn van plastic maar op een duurzame manier en diervriendelijke manier. En ja, ook Cactusleer is zo gemaakt dat het voor veel toepassing geschikt is. Het doel is om diervriendelijke, duurzame alternatieven aan te bieden, zonder giftige chemicaliën, polyurethaan en PVC. Het cactus vegan leer, is gedeeltelijk biologisch afbreekbaar en heeft de technische specificaties die nodig zijn voor de mode-, lederwaren-, luxe verpakkingen- en meubelindustrie


Wat verkopen jullie eigenlijk, alleen het losse leer maken/leveren jullie ook producten?

 • Momenteel verkopen wij alleen het losse product Cactusleer. Cactusleer is als naam en product nog niet heel bekend en proberen we nu een community in Nederland te creëren van fans van Cactusleer. Daarom hebben wij in de afgelopen maanden samenwerking opgezocht met partijen die van het materiaal tassen, jassen, stoelen, telefoonhoesjes, portemonnees, schoenen te maken. Op deze manier leerde wij het materiaal ook beter kennen en hebben we op deze manier producten om op de shop te laten zien wat er allemaal mogelijk is. Daarnaast zijn wij bezig met de product ontwikkeling van producten gemaakt van Cactusleer die wij willen gaan aanbieden op de webshop voor consumenten. Hier volgt meer over later.


Jullie verkopen dus los leer; hoe goed kan ik het bewerken als ik zelf iets wil maken?

 • Cactusleer is heel goed te bewerken voor vele toepassingen. Zoals je op de site kan zien hebben al meerder partijen ermee gewerkt en zijn de bevindingen erg positief. We noemen de partijen ook bij naam op de shop zodat mensen ze ook als referentie kunnen gebruiken.


Als ik iets van cactusleer heb, hoe moet ik het dan onderhouden?

 • Dit product is zeer biologisch, dat net zoals je huid verzorging nodig heeft.

 • Gebruik alleen lijm op waterbasis, gebruik geen oplosmiddelen.

 • Om de bekleding schoon en mooi te houden, gebruik je een milde zeepoplossing en verwijder je deze volledig met een met water bevochtigde witte katoenen doek. Alle lichte kleuren moeten vaker worden schoongemaakt.

 • Reinig niet met oplosmiddelen zoals alcohol, aceton, verfverdunner, bleekmiddel, oliën, azijn, was, siliconen, pantser alles, fornuis (soda) of reinigingsmiddelen, omdat deze permanente schade aan het materiaal kunnen brengen.

 • Markeer de te stofferen meubelen niet met een pen, de inkt kan in het product trekken en een permanente vlek veroorzaken.

 • Maak de vlek zo snel mogelijk schoon, vooral als de vloeistof een sterke kleur heeft.

 • Vlekken van sauzen, moeten onmiddellijk worden schoongemaakt om vlekken te voorkomen.

 • Voorkom spatten van oliën of vetten. Als dit gebeurt, maak het zo snel mogelijk schoon met vloeibare zeep, probeer shampoo.

 • Onze producten zijn beschermd om geen kleur over te nemen van andere materialen, maar sommige accessoires met een slechte kleurfixatie kunnen op onze materialen overgaan. Als dit gebeurt, veeg de vlek dan onmiddellijk af met zeepoplossing en een katoenen doek.

 • Je kunt ook een oplossing voor half water en half ontsmettingsmiddel gebruiken. Bij voorkeur chloorvrij. Daarna afspoelen met water en afdrogen.

 • Gebruik een oplossing met 0,5% natriumhypochloriet in water, spoel af met water en droog daarna het cactusleer.


Zeg eens eerlijk, gaat cactus (alternatief) leer net zo lang mee als ‘gewoon’ leer?

 • Eerlijk is eerlijk, zolang bestaat Cactusleer nog niet en zal het vast ook zijn kwetsbaarheden hebben maar als je goed voor je producten zorgt dan zal het een lange tijd mee gaan.


Ik ben overtuigd, ik wil iets bij jullie kopen. Waar doe ik dat? En hoe krijg ik het in huis, kan ik het uitproberen?

 • Op onze webshop kun je kiezen uit 17 verschillende varianten die wij hebben van Cactusleer. Van de standaardlijn in zwart, groen en beige tot de meer exotische kleuren zoals Rockport Gold of Lilac Helene (paars). Wil je een keer het leer voelen dan kan dat door een setje Samples te bestellen. Het Cactusleer is 140 cm breed en te bestellen per 0,5 m² (ongeveer 36 x 140 cm).
160 weergaven0 opmerkingen

Commenti


bottom of page