top of page
Zoeken

Duurzame fashion: voorkom milieuvervuiling door kleding en accessoires


De mode-industrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Volgens schattingen is de mode-industrie verantwoordelijk voor meer dan 10% van de wereldwijde CO2 uitstoot. Des te belangrijker om duurzaamheid in de fashion industrie te verbeteren. Duurzame fashion noemen we ook wel slow fashion. In dit artikel leggen we uit wat het precies is en wat het verschil is met fast fashion.Verschil slow fashion en fast fashion

Fast fashion wordt in grote hoeveelheden gemaakt, is zeer trendgevoelig en erg goedkoop. Goede kwaliteit is minder van belang. Het staat dan ook voor de huidige maatschappij waarin massaconsumptie de norm is. We kunnen wel stellen dat fast fashion niet duurzaam is: het is slecht voor de natuur en de mens.


Alom wordt erkend dat fast fashion, na de olie-industrie, de meest vervuilende bedrijfstak is. Voor de productie van fast fashion zijn enorme hoeveelheden water nodig. Bij Slow fashion, ofwel duurzame fashion, gaat het juist om kwaliteit, tijdloze ontwerpen, een eerlijke productie en duurzaamheid. Bij slow fashion gaat het dus om kleding voor de lange termijn.


Duurzame fashion en materiaalinnovatie

Binnen de mode-industrie zien we gelukkig dat er een grote verandering gaande is. Steeds meer merken zijn bezig met materiaalinnovatie. En steeds meer jonge ontwerpers werken met duurzame, natuurlijke materialen. Eerlijke en duurzame kleding is hot!


Cactusleer is één van deze duurzame textiel innovaties. Cactusleer is dierenleedvrij, organisch, gedeeltelijk biologisch afbreekbaar en heeft een lange houdbaarheid. Door cactusleer te gebruiken, kunnen we niet duurzame synthetische materialen vervangen.


Duurzame fashion: wat kun je zelf doen?

Natuurlijk kun je zelf ook een bijdrage leveren. Met kleine stapjes bereik je al heel veel. Denk hierbij aan minder vaak je kleding wassen, organisch katoen kopen en kleding een nieuw leven geven. Wees ook bewust van welke merken je kleding koopt. Let er ook op dat je geen impulsieve aankopen doet, maar maak goed doordachte keuzes.


Met het Cactusleer van Desserto willen wij een bijdrage leveren aan duurzame fashion. We hopen dat we hiermee de mode-industrie, zoals we hem kennen, kunnen veranderen. Het zal niet alle problemen oplossen, maar elke stap is er één.


Uiteindelijk gaat het erom dat we met elkaar minder proberen te consumeren en dat we stilstaan bij wat we al hebben.

20 weergaven0 opmerkingen
bottom of page