top of page

Wat is vegan leer? En welke vegan leersoorten zijn er?

Bijgewerkt op: 23 mei

Steeds meer mensen zijn op zoek naar duurzame en diervriendelijke producten. Winkeliers die leerproducten verkopen, krijgen steeds vaker de vraag of ze ook vegan varianten in hun collectie hebben. Het lijkt erop dat het taboe op dierlijk leer toeneemt. Behalve dat de leerproductie veel dierenleed veroorzaakt, heeft het ook veel effecten op het milieu. Het is een chemisch proces waarbij enorm veel water nodig is.

Het aantal veganisten groeit snel en dit is dan ook een groeiende doelgroep voor veel bedrijven. Maar niet alleen veganisten, steeds meer mensen zijn op zoek naar duurzame alternatieven. We zien steeds meer producten van vegan leer de markt veroveren. Denk hierbij aan tassen van vegan leer, maar ook kleding, schoenen en accessoires. Naast cactusleer, zijn er nog veel meer vegan leersoorten. In deze blog geven we een antwoord op de volgende vragen. Wat is vegan leer precies? En waar is vegan leer van gemaakt?Wat is vegan leer?

Bij de productie van vegan leer of leeralternatief wordt geen gebruik gemaakt van dierlijke materialen. Het wordt gemaakt van kunstmatige of plantaardige producten in plaats van dierenhuiden. Het is een leer alternatief dat leder nabootst, maar gemaakt is van kunstmatige of plantaardige producten in plaats van dierenhuiden. Er zijn verschillende soorten vegan leer. Zo heb je leer gemaakt van plastic, zoals PVC en PU. Toch blijft plastic altijd schadelijk voor het milieu. Daarom wordt vegan leer steeds vaker gemaakt van plantaardige vezels. Ook binnen de vegan leer is er dus sprake van veel variatie voor de leeralternatieven die er zijn. Hieronder bespreken we de bekendste leeralternatieven.

1. Plastic vegan leer (PVC en PU)

Plastic wordt veel gebruikt als alternatief voor dierenleer. Polyvinylchloride (PVC) en polyurethaan (PU) zijn populaire plastic leersoorten. Het is zeker milieuvriendelijker dan dierenleer, maar de productie is nog steeds een chemisch proces én er is veel water nodig.


2. Vegan kurkleer

Kurkleer is afkomstig van de bast van de kurkeik. Eens in de zoveel jaar kan de bast van de boom worden verwijderd. De boom hoeft dus niet gekapt te worden om het leer te kunnen oogsten. Het voordeel is bovendien dat de boom op deze manier zelfs meer CO2 kan opnemen. Kurkleer is elastisch, hittebestendig en water-, vuil- en vet afstotend.


3. Vegan appelleer

Ben je al bekend met appelleer? Het is een relatief nieuwe innovatie. Het Italiaanse merk Apple Skin produceert het appelleer vanuit Tirol. Het wordt gemaakt van de resten van appels: appelschillen en klokhuizen. Deze bijzondere vegan leersoort is ademend en waterafstotend en bovendien niet van echt leer te onderscheiden. Steeds meer merken in de mode-industrie maken daarom gebruik van appelleer.


4. Vegan leer van ananas

Behalve appelleer, is ook ananasleer een veelgebruikt leeralternatief in de modewereld. Ananasleer, ook wel Piñatex genoemd, wordt gemaakt uit de bladeren van de ananasplant. Een bijproduct dus van de ananasteelt. Vegan leer van ananas is sterk, soepel, zacht en eenvoudig te verwerken.


5. Vegan cactusleer

En dan is er natuurlijk nog cactusleer. Het is een dierenleedvrij, duurzaam en vegan alternatief voor leer zonder giftige chemicaliën, ftalaten en PVC.

Cactusleer, ook wel Desserttex genoemd, wordt gemaakt van de volwassen bladeren van de Nopal cactus. Van een cactusplant kan elke 6-8 maanden worden geoogst. Bovendien hebben cactussen weinig water nodig én ze hebben een groot vermogen om CO2 op te slaan. Cactusleer draagt dus bij aan de verlaging van de CO2 uitstoot.

Cactusleer is eenvoudig te verwerken tot de mooiste producten. Het is niet alleen erg sterk, maar ook soepel, zacht, flexibel, elastisch en ademend. Het beschikt over alle technische specificaties die nodig zijn in de mode-, lederwaren-, meubel- en zelfs auto-industrie.

Meer weren over cactusleer? Lees ook onze blog: Alles over cactusleer: de voordelen, productie en toepassingen.

Vegan leer kopen

We hebben in deze blog een antwoord gegeven op de vragen ‘wat is vegan leer?’ en ‘waar is vegan leer van gemaakt?’ We kunnen ons voorstellen dat je enthousiast bent geworden en ook eens een mooi product van veganistisch leer wilt uitproberen. Gelukkig wordt het steeds makkelijker om mooie vegan leren producten te kopen.

Bij ons kun je cactusleer kopen per vierkante meter (m2). In onze webshop bestel je eenvoudig cactusleer in de mooiste kleuren. Dit kan al vanaf 36 centimeter bij een breedte van 140 centimeter. Met een ruim assortiment van ruim 22 verschillende kleuren waaronder groen, zwart, rood, beige, wit, blauw, paars en zelfs goud en de verschillende soorten en variaties blijft groeien. Grote aantallen nodig? Ook dit is geen probleem. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.164 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page